Rezanje inoxa omogoča natančno obdelavo nerjavnega jekla

Rezanje inoxa je prav gotovo najboljša rešitev pri mnogih postopkih, povezanih z obdelavo nerjavnega jekla. Glede na to, da je jeklo vsestransko uporabno in prodaja inox pločevine cveti v neštetih gospodarskih in industrijskih panogah, je obdelava tega materiala nedvomno pomembno opravilo. Ne le rezanje, temveč tudi drugi postopki, na primer TIG varjenje inoxa, upogibanje pločevine, stiskanje in podobno. Rezanje inoxa je le osnovno opravilo, ki postavi temelje za uspešno oblikovanje pločevine v končne izdelke, seveda pa pride v poštev tudi pri popravilih in vzdrževanju raznih kovinskih elementov.

Postopek rezanja inoxatig varjenje inoxa

Ker je inox pločevina znana kot vzdržljiva in odporna, jo seveda ni povsem enostavno rezati. Za to se uporabljajo različne naprave, ki delo bistveno olajšajo, predvsem pa omogočajo natančnost pri izdelavi končnih izdelkov. Pri rezanju in varjenju inoxa je  posebej pomembno, da ne pride do deformacije pločevine, ki bi seveda pokvarila učinkovitost izdelka. Zato so se za rezanje inoxa razvili napredni postopki, ki omogočajo rezanje brez deformacij in poškodb, predvsem pa z izjemno natančnostjo. Ti postopki so na primer plazemski in laserski razrezi, čeprav je možno inox pločevino zmerne debeline razrezati tudi mehansko. Z razvojem sodobne tehnologije so postopki vedno bolj natančni in zanesljivi, predvsem pa v veliki meri avtomatizirani in prepuščeni nadzoru računalnikov. Podobne težave in ovire kot rezanje pa postavlja tudi varjenje inoxa, pri čemer so se prav tako razvili napredni postopki, kot je na primer TIG varjenje inoxa.

TIG varjenje inoxa

rezanje inoxaTIG varjenje inoxa je postopek varjenja, ki pride v poštev pri zahtevnejši obdelavi pločevine. Kot velja za rezanje inoxa mora biti tudi pri varjenju deformacija kovine minimalna, kar je težko zagotoviti z običajnimi postopki. TIG varjenje inoxa s pomočjo volframove elektrode in inertnega plina rešuje težave pri zahtevnem varjenju, saj dosega višje temperature (tudi do 6000 stopinj Celzija), zvar pa je čist in gladek, brez dodanih materialov. Ta postopek se uporablja pri obdelavi in prodaji inox pločevine v živilski in kozmetični industriji ter drugod, kjer se zahteva posebna kakovost varjenja in neoporečna čistost materiala. Tovrstno varjenje je razumljivo precej zahtevno, posledično pa tudi nekoliko dražje, a v svojem kakovostnem razredu nima alternative. Gre torej za edino smiselno izbiro za tiste, ki pri kakovosti varjenja pločevine ne morejo sklepati kompromisov glede kakovosti. Pravzaprav je pogosto TIG varjenje dejansko edina opcija, saj le to omogoča obdelavo pod zadostno temperaturo za uspešno varjenje.